Туроператори и общински служители са принудени да махат личния си багаж, за да отнесат различни рекламни материали при участията си в специализираните борси в Русия. Това коментира Мария Михалева, която от години работи на този пазар.

„От както се въведоха санкциите стана невъзможно да доставяме рекламните си материали по туристическите борси и изложения. Няма спедиторска фирма, която да се наеме с това. Вярно е, че цялата информация е в интернет, но ние трябва да покажем на нашите щандове продукта, който предлагаме“, обясни Михалева.

Пред същия проблем в момента е изправена и община Несебър. Тя ще участва в голямо изложение в Москва, но служителите няма да отнесат новите брошури. „Няма да успеем, колегите ще намалят личния си багаж, за да вземат материали. Преди плащахме карго и носехме много материали, които след това оставяхме в посолството и в различни представителства. Проблем е, наистина“, коментира и кметът на Несебър Николай Димитров.

Според представители на бранша проблемът е по-скоро политически, защото се е появил след въвеждането на санкциите от страна на ЕС към Русия и контра санкциите, с които Москва отвърна. От тогава туроператорите имат сериозни затруднения при участията си в специализираните борси. Рекламните материали се изпращат с карго доставки преди съответния форум, но в момента пратките се задържат в митницата, обясниха от бранша.

 

Снимка: infotourism.net