Министърът на туризма Николина Ангелкова не спести похвалите си към созополския градоначалник Панайот Рейзи за началото на туристическия сезон.
 
Прогнозите за това лято са за ръст от 30%, което означава, че най-малкото 800 хил. летовници ще посетят Созопол.
 
"Искам да поздравя кмета за усилията и за това, че е направил маршрути, които обхващат всички туристически атракции. Знаете Созопол има възможност за развитието на поклонически туризъм, а той е предпочитан от нашите целеви пазари като Русия, например", коментира Ангелкова.
 
Тя подкрепи и идеята на местната администрация да стопанисва остров Свети Иван. "Ние подкрепяме всяка местна инициатива. Кметовете най-добре си познават района. Министерството на туризма ще промотира както остров Свети Иван, така и другите атракции", допълни министър Ангелкова.
 
Тя уточни, че нейното ведомство ще лобира за реализирането на проекта. Както Gramofona.com вече съобщи, идеята е остров Свети Иван да се обвърже в общ маршрут с остров Света Анастасия. Предвижда се и възстановяването на манастира и църквата, които се намират на созополския остров.
 
От общината вече изпратиха и писмо до Вселенския патриарх. С него се иска да бъде допуснат представител на Созопол до патриаршеската библиотека. Вече се знае, че там се крие информация за сензационна находка, свързана с острова.