Изпълнителният директор на Националния брод по туризъм Полина Карастоянова е заявила пред журналисти, че българският туризъм има спешна нужда от минимум 10 млн. лева за национална реклама на международните пазари, предаде БТА. Целта е, отчитайки тенденциите от спада в ранните записвания, да спасим късните записвания и да подкрепим предстоящия сезон, коментира Карастоянова след участието си в заседанието на Националния съвет по туризъм.

Отчетени са по различни официални данни неблагоприятни и в известен смисъл създаващи предизвикателство за всички нас тенденции на спад на ранните записвания, е заявила Карастоянова, като е изтъкнала, че нашите преки конкуренти - Гърция, Турция, Египет, Хърватия, Черна гора, Румъния и Сърбия са особено активни и с мащабни като ресурс кампании. Целта е подкрепа не на частната собственост в туризма, а на публичната собственост на българския туризъм - културно-историческото и природно наследство.

Тя е уточнила, че по тази причина днес чрез министъра на туризма представителите на туристическия бранш отправят предложение до премиера и финансовия министър да разгледат искането им.

Карастоянова аргументира размера на сумата с това, че ще се работи в ситуация, която изисква бърза реакция и при естествено завишени цени в условията на кратка реализация на всички медийни, маркетингови и рекламни кампании и е изразила надежда в рамките на следващия месец този ресурс да бъде наличен. Тя е отчела, че сегашният бюджет за реклама е недостатъчен и не може да "надвие" наблюдаваната мащабна конкуренция. Карастоянова е допълнила, че парите ще бъдат насочени не само към международните пазари, но и към българските медии в знак на подкрепа на бранша към инициативата на туристическото министерство 2019 г. да бъде обявена година на българския турист.

Министърът на туризма Николина Ангелкова е съобщила, че това лято за българския туризъм се очертава да е предизвикателно. Тя е напомнила, за заявеното очакване от ведомството в края на миналата година е, че 2019 г. ще е динамична и трудна, като е изтъкнала, че към момента се наблюдава лек спад при ранните записвания както от Русия, така и от Германия заради фалита на един от немските авиопревозвачи, което е подпомогнало фалита и на малък чартърен превозвач в Полша, като това ще даде отражение върху летния ни сезон.

Министърът е посочила, че по отношение на летището в Бургас заявките за ранни полети бележат около 1,5 на сто ръст, което е в рамките и на статистическата грешка, а при летището във Варна заявките за полетите се отчита около 15 на сто спад.

Ангелкова е информирала, че по данни на социалното министерство за миналата година сезонните работници, ангажирани само за лятото, са били над 7700 и е допълнила, че очакванията за тази година са аналогични и дори бройката да бъде надвишена на база на заявките на работодателите към момента. Освен това по линия на германо-българския център за квалификация и преквалификация, в клоновете му в Смолян и Царево, в сегмент "туризъм" са постъпили заявки на работодатели за преквалификация на над 700 техни служители.

Снимка: Министерството на туризма