Кметът на Созопол Тихомир Янакиев призова българите да предпочетат родното Черноморие за лятната си почивка. „На 100% съм убеден, че такива хубави плажове няма никъде по света. А Созопол може да предложи много. Ние имаме хилядолетна история, с която биха се гордели много градове в чужбина“, коментира Янакиев.

В края на юни Созопол е празен и това се вижда от всички. Плажовете са подредени и красиви, но на тях няма почти никакви летовници. Заведенията стоят полупразни, а уличката на художниците пустее.

Майсторите там не очакват каквото и да е раздвижване преди 20 юли, когато по традиция в Созопол идват българските туристи. Малка надежда за по-ранен сезон обаче има кметът.

„Говорих с туроператори, увериха ни, че имат записвания и можем да очакваме чужди туристи от 1 юли. Дори и в Слънчев бряг ще има. Говорим за чужди летовници, но аз отново апелирам към нашите туристи“, допълни Янакиев и уточни, че малко раздвижване и проблясъци се наблюдават през уикендите, когато градът и плажовете се пълнят с повече хора.

Община Созопол вече е започнала и да се рекламира във вътрешността на страната. По традиция морският град е любимо място за почивка на столичани, за това и там ще има различни рекламни билбордове. Морската община ще разчита и на радио реклама.