Спасителите от плажа в Крайморие направиха показно пред летовниците как се спасява удавник. Два пъти в месеца екипите минават задължително учение, което е по стандартите на БЧК, обясни за Gramofona.com наемателят на плажната ивица Николай Димитров.

Учението е разделено на четири части.

В първата част спасителите трябва да пробягат 3 км. След това те трябва да преплуват 100 метра в открити води, като плуването е по норматив. Стандартът за това разстояние е минута и 40 секунди. Най-атрактивната част за летовниците е свързана със спасяването на удавник. При първата ситуация спасителите трябва да достигнат до човек в беда, който се намира на около 50 метра от брега. При втората спасяването става с въже, което е дълго 100 метра.

Шестима от спасителите на плажа в Крайморие се включиха в днешната тренировка. Останалите шестима в това време са били на пост. Те обаче също ще преминат подобно обучение. 12 са общо спасителите, които следят за сигурността на летовниците на плажа в бургаския квартал.

Две от тях са дами. Въпреки крехката си физика спасителките от плажа в Крайморие се справят с предизвикателствата наравно с колегите си мъже и не им отстъпват по нищо, коментира Николай Димитров.