От миналата седмица Наредбата за водноспасителната дейност и обезопасяването на водните площи и басейните за обществено ползване и променена. Според едно от  нововъведенията спасителите от тази година ще започват работа от 9:00 ч. до 18:30 ч., а не както до този момент от 8:00 до 18:00 часа. Това според старши спасителя на бургаския Северен плаж Петър Русев е добре, защото скъсява работния му ден с един час. Но в същото време крие рискове за плажуващите.

„На бургаския плаж туристите започват да идват още в 6:00 часа и към 8:00 влизат във водата. Това означава, че те ще бъдат без спасители един час, защото ние ще започнем от 9 часа работа. И ако в този ден има мъртво вълнение, те няма да са предупредени и това ще бъде основната причина за инциденти”,обясни пред Грамофона нюз бургаският спасител.

В морския град активният летен сезон е само два месеца и според Русев, през този период трябва да има спасители от 8:00 до 18:30 часа.

„В противен случай ние няма да можем да ги изкараме от водата при мъртво вълнение. И без друго хората са свикнали като дойдат на плажа първо да видят знамето какво е”, допълни Петър Русев.

Той подкрепя  промяната на Наредбата, че водните спасители вече ще могат да се обучават и от други институции освен Българския Червен кръст, но не знае до колко ще са ефективни и добри тези обучения.

„Ако обучението бъде както го провеждат в БЧК, ще е добре, защото все пак нека да има конкуренция в тази дейност”, каза Русев.

По думите му все още остава проблемът с недостига на спасителите на море. Русев се надява тази година той да бъде решен.