Собственици на малки хотели по морето се хвалят, че вече са факт първите запитвания и резервации от нетърпеливи българи, които иска да почиват по родното Черноморие.

И на север, и на юг резервациите са основно за тази и следващата седмица. Все още няма запитвания за активния сезон. „Най-вероятно ще работим с оферти в последната минута през това лято, но поне има реална надежда, че ще работим“, коментират хотелиери. Само след два дни официално ще приключи извънредното положение, което беше обявено в страната заради епидемията от коронавирус.

Много от санитарните мерки остават в сила, но къщите за гости и малките хотели са готови да отворят врати. Самата дата 13 май, явно е възприета от повечето българи като завръщане към нормалния живот, защото повечето запитвания били именно за почивка от сряда нататък. Голям интерес има и към ангажирането на апартаменти и бунгала, разказват собственици.

Хотелиери от най-южните морски градчета пък признават, че предварителните им резервации за активния сезон не са били отменени. Повечето от тях работят основно с български летовници и смятат, че кризата няма да им се отрази съществено. Голяма част от собствениците на обекти са свикнали да разчитат на уикенд туризма, който се очертава да бъде водещ през това лято.

От специализираните форуми на хотелиерите става ясно, че раздвижването за сега е само по морските обекти. Хотелите във вътрешността на страната за сега не могат да се похвалят на голям интерес.