София е най-евтината европейска столица. Това сочи класацията на туристическата търсачкаTtrivago, която обобщава къде е най-изгодно да се почива, съобщи Daily Mail.

През миналата година в нашата столица нощувката на турист е излиза средно около 46 паунда. На второ място е Скопие където престоят в хотел на вечер излиза около 48 паунда, а третото място е за Сараево със средна цена за нощувка от 51 паунда. Класацията на най-скъпите европейски столици пък заема Лондон. Там средната цена в хотел е 184 паунда.

Сайтът прави класация и на най-евтините курортни градове. Тук отново челната позиция е за България. Варна се оказва най-изгодният град на брега на море.

Нощувката в морската ни столица излиза средно около 37 паунда. Слънчев бряг е на трето място със средна цена от 51 паунда на вечер. С най-много евтини курортни градчета обаче може да се похвали Гърция, която държи пет от позициите в ТОП 25.

Въпреки че британските туристи са едни от основните, които избират родното Черноморие, оказва се България не е сред най-предпочитаните дестинации за англичаните.

В ТОП 20 няма нито един български курорт. Амстердам, Дъблин и Париж са най-любимите градове на англичаните.