Проблемите с паркирането през лятото са едно от сериозните предизвикателства, пред които е изправен Созопол. Трайно решение обаче е трудно възможно.

„Съгласете се, че в един чорап не може да сложиш два крака. Ние имаме ограничено място, на което трябва да настаним автомобилите на всички желаещи. Всяка година се опитваме да увеличаваме местата за паркиране, но с оглед на ограниченото пространство, възможностите ни не са много големи“, призна кметът

Тихомир Янакиев и уточни, че администрацията постоянно работи за разрешаването на ситуацията. Две са решенията, според кмета, които биха разрешили трайно проблема с паркирането през активния сезон.

„Първото е да се намери някаква „уау“ територия, която да поеме целия този наплив от автомобили, а второто нещо е отново да се върнат организираните туристи. Това са двете неща, коиото могат да облекчат трафика“, смята градоначалникът.

В кв. Месаря предстои да се изградят нови зони за паркиране. Те обаче са по-отдалечени от централните части на Созопол, а това изправя администрацията пред ново предизвикателство – да се осигури някакъв транспорт за хората, които са оставили колите си в покрайнините на Созопол, а искат да отидат до Стария град, например.

„Дали таксита, или автобус, но в някакъв момент Общината ще трябва да обезпечава вътрешен транспорт. А това е трудно, защото нямаме финанси, които да инвестираме в такъв проект, който ще е и сезонен“, обясни Тихомир Янакиев.

Той уточни, че Общината ще продължи да инвестира в паркоместа и зони за паркиране. Има идеен проект и за голям паркинг със зона за рекреация на Боруна. Инвестицията обаче ще възлезе на близо 8 млн. лева. За това и от Общината ще търсят варианти за привличането на инв