Ще може ли леля Иванка сама да си пере чаршафите, ако дава само една или две стаи на туристи? Оказва се, че няма да може. Независимо дали отдавате една стая, или имате хотел с 20 и повече стаи за настаняване, то мерките за безопасност са едни и същи и изискванията, които държавата има са еднакви.

Това стана ясно по време на среща между ресторантьори и хотелиери от Созопол с представители на РЗИ преди началото на туристическия сезон. Срещата се организира от местната администрация и протече при голям интерес.

Един от основните въпроси, който вълнува хората е дали ще имат възможност да получат някаква компенсация за разходите, които трябва да направят, за да обезопасят обектите си. „Най-евтината маска е 2 лв. кутия с ръкавици струва 50 лв., а литър дезинфектант е 20 лв. В същото време от нас се иска да правим комплимент на клиентите, като им осигуряваме маски и ръкавици“, коментира собственичка на малък хотел.

В Созопол основните обекти са места за настаняване с 3,5 и не повече от 12 стаи. За това и голяма част от изискванията на властите са непосилни. „Давам две стаи, защо не мога аз да си изпера чаршафите на клиентите. Нима моята пералня не може да развие 60 градуса, не ползвам ли препарати, омекотители“, попита възрастна созополчанка. Оказва се обаче, че и тя е длъжна да има договор с професионална пералня, която да се грижи за чистота на постелното бельо.

„Честно казано съм притеснен. При нас обектите са малки и хората трудно ще се справят с изискванията“, коментира и кметът на Созопол Тихомир Янакиев. „Както каза министър Ангелкова, туризмът е частно начинание. Така че в момента не се предвижда държавата да компенсира тези разходи“, обясни Георги Николчев от Асоциацията на собствениците в туризма.

Изискванията пред бранша са пълни с абсурди, недомислици и дават хранителна среда за корумпирани чиновници, коментираха собственици на малки хотели. Те искат единни стандарти, които РЗИ да одобри и всички в Созопол да работят по тях. Така ще се избегне възможността проверяващите да тълкуват разпоредбите.

Подобни алгоритми са поискали и собствениците на туристически обекти в Царево и Бургас.

Беше засегната и темата с почивките в Гърция.

„Хората бягат там не заради плажовете, а защото там атмосферата е друга. При нас бягат от чалгата, от шума и мръсотията“, признаха созополчани. Тази година заведенията ще спазват Закона за шума, а полицията стриктно ще следи за това, обеща кметът Тихомир Янакиев.

Той допълни, че местната администрация иска да изгради информационен център, в който всеки един собственик на обект да оставя своите рекламни материали, а туристите да получават информация за всичко интересно, което се случва в морската община.