Ръстът на германските туристи за летния сезон на 2024 г. зависи от осигуряването на самолети и полети до Българското Черноморие. Това коментира пред TravelNews Венцислав Танчев, управител на "Сън турс", който представлява германския туроператор Alltours. „За предстоящия летен сезон се забелязва интерес към България, но няма достатъчно свободни самолетни седалки“, коментира той. Броят им е с 30% по-малко спрямо миналата година. Ако в следващите седмици не се осигурят чартъри, вероятно ще се отиде на спад на германските туристи в сравнение с 2023 г., смята той.

Проблемът е, че в сферата на морския туризъм липсва национална чартърна авиокомпания, като Танчев разкритикува липсата на ангажимент на държавата към туристическия отрасъл в тази сфера. Краткият сезон в България не е интересен за авиопревозвачите. Според него трябва да се стимулират чартърни превозвачи да летят в т. нар. крила на сезона (май, юни, септември и октомври), което не може да се случи без държавна подкрепа.

Германските туроператори вече виждат интерес от страна на държавата да рекламира българския туризъм и по този начин може да осигурят допълнителен капацитет самолети за Черноморието ни. Танчев похвали министъра на туризма Зарица Динкова за реализираните проекти за реклама чрез черноморските общини, което е забелязано от концерните и те отбелязват първите положителни стъпки в България.