Първите чартърни полети от Израел до летище Бургас започват едва на 6 юни. Тази година чартърната програма закъснява, а причината е нападението на ХАМАС от 7 октомври  и войната в ивицата Газа. Въпреки напрежението в Близкия Изток, израелски туристи ще почиват това лято в България, коментира почетният консул на Израел в Бургас Орлин Мандов.

„До Варна вече има полети. Съвсем скоро очакваме извънредни групи и в Бургас, но след тяхното пристигане ще има голямо прекъсване“, обясни Мандов. Той уточни, че късният старт на чартърната програма донякъде ще се компенсира от отлива на израелски туристи от Турция. „Знаете, че Турция застана срещу Израел в конфликта. В момента се коментира, че потокът от летовници ще се пренасочи към Гърция, Кипър, Грузия и България“, допълни почетният консул.

Той уточни, че това лято ще има доста по-сериозни мерки за сигурност, които да гарантират безопасността на израелските туристи. „Това са неща, които вече са договорени и осигурени“, обясни Орлин Мандов.

Той обаче не се наема да прави прогнози за развитието на израелски пазар. „Всичко зависи от това дали и как Израел ще отговори на нападението на Иран от последните дни. Самото нападение не повлия на хората, защото от 331 изстреляни дрона и ракети, едва 7 попаднаха на територията на страната и реално не нанесоха щети и поражения“, коментира още Орлин Мандов.