Архитектурният резерват с. Бръшлян се оказа най-желаното и посещавано от гости за изминалите празници село в Странджа. Това съобщи директорът на Природен парк „Странджа” инж. Румяна Цвяткова. По думите й интересът към къщите за гости в Странджа е бил огромен още преди коледните и новогодишни празници.

„Над 120 души са прекарали почивните си дни в Бръшлян и неговите околности. Всяка къща за гости предостави обособени кухни и трапезарии, в които гостите да приготвят храната за празничната трапеза сами”, обясни инж. Цвяткова.

Тя допълни, че селата Граматиково, Кости, Българи и Сливарово също са привлекли природолюбители за празничните дни.

Инж. Цвяткова припомни, че времето покрай Коледа и Нова година в природен парк „Странджа” е било приятно за разглеждане на някои екомаршрути. Най-предпочитаният сред тях е до село Младежко, изворите на река Младежка.

Параклисите също са се радвали на интерес по празниците от гостите на ПП „Странджа”. Във връзка с 25-годишнината на парка, дирекцията на най-голямата в страната защитена територия продължава да предоставя на любителите на природата възможност да „осиновят” туристически, еко, вело маршрути или паркова инфраструктура. От дирекцията вече се радват на „осиновители” и на голям интерес към инициативата.

Снимка: село Бръшлян, архив Gramofona.com