Да отпадне платеното паркиране през уикенда в новата зелена зона до Северния плаж на града. Това ще предложи председателят на комисията по туризъм в местния парламент Живко Табаков. Според него в момента двата най-големи плажа на Бургас – Централният и Северният са в неравнопоставено положение.

„Приемам доводите, че трябва да има регулация на паркирането. Пред Централния плаж обаче имаме синя зона, която е безплатна в почивните дни, а пред Северния е зелената зона, която е платена и през уикенда“, коментира Табаков.

Според него това ще оскъпи престоя на туристите на Северния плаж, а концесионерът ще е в по-неизгодна позиция и няма да издържи финансово във времето.

„Обмислям да внеса докладна, с която да настоявам да намалим зелената зона или да отпадне платеното паркиране в събота и неделя“, обясни Живко Табаков.

Той уточни, че в общинската хазна от концесионната такса на Северния плаж влизат 300 хил лева, а от Централния сумата е 60 хил лева. Табаков поиска официална информация от местната администрация за начина, по който се разходват средствата от концесионните такси.

„Само около 76 хил лева се изразходват за чистота, останалите пари се оказа, че са за озеленяване. Средствата за озеленяване обаче са заложени в други перо, а и не са в прилежащата част на морските плажове“, уточни Табаков.

Според него част от приходите от наемите и концесиите на плажовете трябва да се инвестират в обособяването на новите 70 парко места, които ще бъдат изградени по протежение на бул. „24-ти Черноморски пехотен полк“ и ул. „Поморийска“.