Община Средец ще кандидатства с проект за изграждане на ограда и паркинги край резервата „Деултум” в средецкото село Дебелт. Проектът е на стойност 6 милиона лева и е по Оперативната програма „Региони в растеж”, съобщи пред журналисти кметът на странджанската община Иван Жабов.

Идеята на администрацията е 22 декара от площта на археологическия резерват да бъде приградена с ограда. В момента достъпът до разкопките е свободен и реално от музея не могат да кажат колко души посещават резервата.

Освен ограда, проектът предвижда изграждането на един или два паркинга и заведение за хранене. Ще се помисли и върху възможността на място да има и пасарелка, която да помогне за безопасното пресичане на хора до резервата, който се намира на главния път Бургас-Средец.

Кметът на Средец посочи, че много села в страна развиват успешно туризъм и село Дебелт може да е следващото, което да привлича успешно туристи.

„Искаме да изградим и преместваеми обекти, за да можем да популяризираме културно-историческото наследство. Ще бъде извършена и консервация и реставрация на обекти на територията на „Деултум“, разясни ръководителят на проекта Петя Шиварова.

Положително за проекта се изказа и директорът на Историческия музей в Средец Красимира Костова. „Резерватът има предимство, но донякъде то е и рисковано, защото покрай него минава път от републиканската пътна мрежа.

Именно затова е необходимо изграждането на паркинги и евентуално пасарелка. Хубавото на проекта е, че чрез него ще успеем да запазим културното наследство. Благодарение на него може да се спомогне за развитието на целия регион“, каза още Костова.