Морето на централния плаж в Лозенец е чисто. Това сочат резултатите от първите проби на морската вода, съобщиха за Gramofona.com от Регионалната здравна инспекция. „Водите са бистри. Няма наличие на колиформи или други бактерии“, уточниха от РЗИ.

От инспекцията обясниха, че на плажа в Лозенец ще се взимат проби всяка седмица. Миналото лято там беше регистрирано драстично превишение на ешерихия коли в морската вода, а плажът беше затворен. В момента в Лозенец се изгражда и резервоар към помпената станция, който ще поема отпадните води, за да не се допусне замърсяване.

Съоръжението ще е готово до началото на активния туристически сезон. Днес в Лозенец ще се съберат хотелиери и ресторантьори по покана на кмета Мария Василева. Тя ще покаже официалните протоколи от пробите на морската вода. Причината за срещата е репортаж, излъчен по национална телевизия, в който се казваше, че централният плаж в Лозенец е мръсен и опасен.

„Това е недопустимо. Хората са ядосани, защото ни се проваля сезона“, коментира кметът на курортното селище Мария Василева.