Работодатели от Бургаска област канят безработни да се трудят през лятото по морето. Интересът към предложенията на бизнеса засега е доста слаб, отчетоха пред журналисти от Агенцията по заетостта в Бургас. През септември миналата година туристическото и социалното министерства подписаха споразумение, което предвижда обучение в сферата на туризма както на безработни, така и на желаещи да се преквалифицират.

„Към момента в Бюрата по труда има няколко постъпили заявки, основно от работодатели от Несебър и Поморие. Бизнесът може да предостави списък с лицата, които той има намерение да вземе за предстоящия летен сезон”, обясни Пенка Кирилова, директор на Дирекция „Регионална служба по заетостта“ – Бургас. Кирилова съобщи, че първото изпълнение по споразумението в региона вече е проведено. То е за обучение на безработни от Айтос да стават готвачи.

Предстои подготовка на кадри от Созопол за сладкари. От Агенцията по заетостта очакват активността от страна на работодателските организации тепърва да се засилва. Безработните могат да се обучават в няколко професии - хотелиер, администратор, камериер, портиер, пиколо, ресторантьор, готвач, сервитьор, екскурзовод, аниматор.

Снимка: novavarna.net