Хотелиери обявиха, че са спрели предварителните записвания, защото базите им за сезона са пълни. Информацията потвърди и кметът на Несебър Николай Димитров, според когото Сезон 2016 ще е по-силен от миналогодишния. „Когато говоря с туроператорите и хотелиерите ми казват, че има повишен интерес и положителен ръст. Някои хотели наистина спряха записванията, за да не дублират базите“, обясни Димитров.

Германците ползват големи отстъпки при предварителните записвания и вече си личи, че на този пазар ще има увеличение, коментира и туроператорът Мария Михалева. Не така стоят нещата обаче на източния пазар, обясни тя. „Молдовците тръгнаха добре, но в момента спряха записванията от тяхна страна. По традиция има спад на беларуски и руски туристи. Спадът на руския пазар ще се усети несъмнено и за това полагаме усилия“, обясни Михалева.

Според нея причините са повече икономически, отколкото политически. „Въпросът е в обезценяването на рублата и невъзможността на самите туристи да си позволят това, което си позволяваха преди години“, коментира Мария Михалева. Тя допълни, че в момента има основно резервации на самолетни билети, но не и на пакети с почивка от Русия. Близо 3 млн. руснаци по традиция почиваха в Турция, Египет и Тунис. Очакванията на родния бранш са, че заради геополитическата обстановка те ще се върнат по родните курорти.