Това ще е най-добрият туристически сезон в сравнение с последните 10 години. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия.

„От последните 10 години насам, а може би и повече, съобразно данните, имаме най-силното първо шестмесечие в туризма.Имаме 28% ръст за юни месец в сравнение с юни миналата година. За шестмесечието като цяло е 15%”, съобщи министър Ангелкова, като уточни, че ръстът идва основно от морето.

„Нашият водещ туристически продукт е морският. Най-впечатляващото е, че имаме 65% ръст на немски туристи за юни месец, а общо за шестмесечието - 40%”, отбеляза тя.

Туристическият министър посочи, че събитията в Турция придават само добавена стойност към ръста в туризма, а основно той идва от работата на министерството с водещи туроператори.

 „От миналата година министерството работи с големите туроператори целенасочено на определена група пазари, които са ни в топ 10 и виждаме, че в момента във всичките имаме огромен ръст. При Полша само за юни месец ръстът е 177%, което е нещо впечатляващо”, заяви тя.

Министър Ангелкова апелира всички хотелиери да подобрят материалната си база, за да може този ръстът да бъде устойчив и да се запази. 

„Голяма част от наемателите и концесионерите спазват своята част от договорите. Голяма част от сигналите, които получаваме са свързани с компетенциите на други институции, което също е много важно, за да можем да ги ангажираме и тях. Например, че не навсякъде се издават касови бележки, така че НАП веднага да реагира”, отбеляза още тя. 

 

Източник: blitz.bg

Снимка: infotourism.net