Това ще стане възможно чрез проект „Хоризонт 2100”

Деца и ученици ще имат възможността да се запознаят със забележителностите на градовете Бургас и Одрин. Това ще стане възможно чрез проект „Хоризонт 2100”, който се изпълнява в рамките на Програма Интеррег – ИПА ТГС България – Турция 2014-2020 г. Той е в партньорство между Бургаската регионална туристическа асоциация и Агенция за развитие Тракия, Р. Турция.

Първата среща по проекта с участниците от двете съседски държави се проведе преди час в Бургас. По време на форума стана ясно, че изучавайки важните обекти в двата града, шансът за развитие на туризма в тях би нараснал още повече.

Партньорите по проекта ще обсъдят внимателно кои точно градове да бъдат включени в списъка, като се знае, че техният брой ще е 30 – по 15 от всяка страна.

Отделно от това ще бъде издадена книга „Наследство на Тракия”, в която ще бъдат описани подбраните културно-исторически забележителности.

Гости на първата среща бяха генералният консул на Турция в Бургас Селен Гюзел, която подчерта, че благодарение на такива проекти, добрите отношения и сътрудничество между България и Турция стават още по-здрави и устойчиви.

Зам.-областният управител на Бургаско Владимир Крумов допълни, че институцията, която представлява, винаги застава зад подобен тип проекти, защото чрез тях двете страни могат да се развиват успешно в сферата на туризма.

Зам.-генералният секретар на Агенция за Развитие Тракия Йеткин Озер определи Одрин като един много посещаван от туристи регион. „Одрин има 8300-годишна история. Там са живели пет различни цивилизации. Заради историята си той е главен град на културния туризъм. Именно запазвайки културата, ние можем да я развием напред и да прехвърлим в бъдеще”, заяви Озер.

В срещата се включиха директорът на природен парк Странджа инж. Румяна Цвяткова, управителят на „Динита Турс” Яница Динева, екскурзоводи, началниците на отдел „Туризъм” в общините Бургас и Приморско Радовеста Стюард и Люба Желева, журналисти.