Министерството на туризма да задели повече средства за реклама на българския туризъм, поиска кметът на Созопол Панайот Рейзи. Според него средства могат да се предвидят от концесиите на плажовете.

„В момента парите от концесиите се разпределят 50 на 50 между общините и ресорното министерство. Може би трябва да настояваме част от тези пари, които остават в Министерството на туризма да се пренасочат към реклама”, коментира Рейзи. Той допълни, че подкрепя колегата си от Поморие Иван Алексиев, който настоява плажовете да минат към общините.

„Всеки иска в двора си да е стопанин. В крайна сметка плажовете са нашият двор. Аз много отдавна се боря с този казус, но не мисля, че на този етап това ще стане”, коментира созополският градоначалник. Според него министър Николина Ангелкова ще поиска да мине известен период от време, за да прецени дали тази идея може да се осъществи.

В това време обаче държавата трябва да засили рекламата, категоричен е Панайот Рейзи. „Няма какво да се лъжем, туризмът във всичките му разновидности в момента е основният поминък в България. Близо 20% от Брутния вътрешен продукт се формира от приходите в туризма”, напомни Рейзи.