Няма достатъчно преводачи и това създава проблеми на руските туристи, коментира пред Gramofona.com почетният консул на Руската федерация в Бургас Тонко Фотев.

„Вече сме обсъждали с кметовете на Несебър, Бургас и ръководството на Слънчев бряг необходимостта от  повече преводачи. Има моменти, в които руският турист отива да се оплаква в Районното управление, а оттам му казват да дойде след няколко часа или ден. Считам че така, както има преводачи за немските и английски туристи, трябва да има и за руските“, обясни Фотев. По думите на почетния консул причините за отлива на братушките са обективни. От една страна съотношението долар – евро – рубла.

„Това се оказа решаващ фактор в избора на туристическа дестинация. Ако например през 2014 година руснакът е харчил 20 000 рубли, сега трябва да даде 60 000“, коментира Тонко Фотев.

Той заяви, че визите за чужденците не могат да бъдат премахнати завинаги, а и това е решение на Европейския съюз. „Има варианти и аз мисля, че Министерството на външните работи ще направи всичко възможно те да бъдат облекчени.

Голяма част от тези туристи, които не са в Турция или в Египет могат да отидат в Гърция или Кипър“, допълни още Фотев. Освен при нужда от преводач, руснаците често търсели почетния консул когато срещу тях е извършено престъпление, биват излъгани, имат нужда от смяна на документи или се разболеят.