„Не считам, че полицейското присъствие е фактор, който води до отлив на туристи. Факт е, че вече отчитаме по-малко престъпления в Община Несебър”, коментира областният директор на ОД наМВР в Бургас Калоян Калоянов.

Калоянов уточни, че в момента има осем пропускателни пункта на територията на Слънчев бряг. От вътрешността на страната са командировани още 64 служители на МВР.

„Няма стопроцентов контрол на всички преминаващи през КПП-та. Колегите спазват много стриктно изискванията, които сме поставили, а те са да се проверяват лица и автомобили само с рисков профил”, поясни Калоянов.

Областният директор обясни, че под рисков профил на автомобил, означава да се пренасят акцизни стоки без бандерол, а рисков профил на лице е, който не прилича на турист и целите му са съвсем други. „Достатъчно професионализъм има в колегите, за да преценят кого да проверяват”, уточни Калоянов.

Полицейското присъствие се приема доста добре от туристите, поясни още областният директор. Благодарение на районните управления по морските курорти за първите шест месеца на тази година има по-висок ръст на разкритите престъпления.

За джебчиите от вътрешността на страната се получава постоянна информация за техните пътувания и намерения. Цивилни групи от полицейски служители обикалят основно по градския транспорт и големите търговски обекти.