От Бургас до Истанбул по въздух и море. Идеята може да се реализира съвсем скоро, коментира генералният консул на Република Турция в Бургас Нурай Иньонтепе.

От близо половин година ръководството на Пристанище Бургас води преговори за разкриването на фериботна линия до Истанбул. „Миналата седмица имаше нови разговори в тази посока. От Бургас до Истанбул по море е 3 часа, като идеята е фериботът да минава и през Инеада“, обясни турският дипломат. Преговорите за разкриването на линията са в напреднала фаза, вече се уточняват последни детайли, разбра Gramofona.com.

По море до Турция би могло да се стига и от Резово. „През септември с корабче стигнахме за 15 минути от там до Инеада. Тогава пътувахме с вашия кмет, с областния управител. Това също е много добра възможност и за развитието на укиенд туризма. В Инеада има хотели и интересни неща, които могат да се видят“, обясни още Нурай Иньонтепе.

Засилен интерес от страна на турски авиокомпании имало и за разкриването на директни полети от Летище Бургас до Истанбул. „Обърнали сме се към частните авиокомпании, защото държавната има недостиг на самолети. Надяваме се на инициатива и от страна на български авиокомпании“, допълни още генералният консул.

Той уточни, че вече е дадена информация на авиокомпания, която изпълнява вътрешни полети в Турция и оперира на летището в Чорлу. „Там има хубава писта, а Чорлу е само на час от Истанбул“, обясни генералният консул.

Сривът на турската лира направи Турция изключително привлекателна дестинация за хиляди българи. Като основен недостатък сънародниците ни отбелязват голямото чакане по границата, което изяждало времето им за шопинг.