Грешната прогноза за времето води до директни загуби, оплакват се наематели на плажове. С 50% по-нисък е бил оборотът на плажа в Крайморие през последния уикенд на месец юли. Тогава синоптиците и специализираните сайтове прогнозираха силни валежи и гръмотевични бури по Черноморието.

„Бяха обявили дори жълт код, а дните бяха прекрасни и слънчеви. Да, заваля, но чак в 18,30 и то за кратко“, припомня Николай Димитров. Подобни прогнози гонят уикенд туристите, отчита наемателят на плажа в Крайморие.

„Когато хората от вътрешността на страната чуят, че ще вали, те предпочитат да не идват на морето. Това все пак е свързано с разходи.“ А уикенд туристите са едни от най-платежоспособните, смятат от туристическия бранш.

„Това са хора, които не могат да си позволят по-дълга почивка заради спецификата на работата си или бизнеса, който развиват. Затова в края на работния ден в петък до неделя, те идват, за да ползват плажовете и да разпуснат. Но подобни прогнози им оказват влияние“, отчита още Димитров.

Това, което ядосва наемателите и концесионерите на плажове, а и морските кметове е начинът за представяне на прогнозата в национални медии. „Слагат морската прогноза заедно с тази за страната и в 90% от случаите не познават. Апелът ни е да не се спекулира с прогнозата и по възможност тази за Черноморието да е отделно от останалата“, обясни Димитров.

Според него и негови колеги в последните 6 години се наблюдава странна тенденция при представяне на прогнозата за времето. „А в последните две години е редовна практика, след като приключи прогнозата за България, синоптиците да обясняват колко е хубаво и подходящо времето за почивка в съседните ни държави. Това вече започва да става проблем“, отчита още Николай Димитров.

„Хората, които разчитат на приходи от туризма в последствие калкулират обороти на други фирми, които са извън бранша. Ние всички сме взаимно свързани“, допълни наемателят на плажа в Крайморие.

Негово наблюдение е, че десетките сайтове в България, които дават прогноза за времето се разминават драстично с това, което показват чуждите. А в над 90% от случаите прогнозата през руски и норвежки сайтове е точна и вярна до часове, за разлика от това, което се показва в българските.