Млади бургаски родолюбци изследват странджанските села с огромен интерес. Краеведските експедиции се осъществяват от 13 години, като последното посетено място е малкотърновското село Заберново.

Студенти и ученици от ТОХ-а посещават домовете на местните, говорят с тях и въз основа на техните разкази се появяват книги със историята на селищата.

„Идеята е да се запази примера на нашите предци и да се изследва едновременно с това разпространението на християнската култура и възпитание. Не случайно експедицията е православно краеведска. В нея се набляга основно на християнските ценности, запазени в начина на възпитание и живот в различните краища на страната“, разказа пред Gramofona.com Нейко Решовски- преподавател по български език и литература в ТОХ-а.

По време на експедицията се оказва, че село Заберново е доста живо, за разлика от останалите населени места в Странджа.

„В селището живеят хора със самочувствие на наследници на славни предци и се мъчат да съхраняват и поддържат техния дух. Има около 8 параклиса, всеки от който се поддържа от различен род на селото. Това е самобитно и характерно само за този край“, разказа още педагогът.

Всички експедиции се провеждат със съдействието на общините Бургас и Малко Търново, Общинският музей „Проф. Александър Фол“ - Малко Търново, ОДК-Бургас, енорийският свещеник на Малко Търново отец Серафим, Професионалната гимназия по туризъм „Проф. д-р Асен Златаров“.