„Туризмът буквално не работи. Изправени сме пред безпрецедентна криза в световен мащаб”. Това заяви в „Денят започва” по БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова.

„Здравето на хората в този момент е на първо място, никой не може да си представи подобна безпрецедентна пандемия като коронавируса”, допълни тя.

„Призовавам за отговорност и правилата да се спазват. Никой не знае колко и докога ще продължи това положение. Навсякъде е срив, в момента туризмът не функционира. Все още е възможно, макар и с късен старт, да има летен сезон. Правим всичко възможно с туроператорите да не се отменят резервации за юли и август”, обясни министърът.

По думите й по време на извънредното положение отпада клаузата туроператорите в 14-дневен срок да възстановяват сумата заради отмяна на пътуване. За тази цел министерството на туризма и КЗП разработват предложение за ваучери за туристите, за да се предотвратят фалити на туроператорите.

Подготвяме указания да се издават ваучери до 24 месеца на предплатения пакет при абсолютно същите условия и качество, същите звезди на хотелите, като потребителят може да избира кога да се възползва от тях. В момента изчисляваме детайлите по това предложение, каза тя.

Министър Ангелкова съобщи още, че извън границите на страната все още има наши сънародници.

Има българи в Буенос Айрес, които вчера са отпътували и би трябвало днес да се приберат у нас. Някои от тези туристи са заминали буквално на 6,7,8,9 и 10 март, обясни още Ангелкова.

Източник: 24 часа