Местният политик Живко Табаков е силно разтревожен от липсата на хотели в Бургас. Това става ясно от докладна му записка на предстоящата общинска сесия. Съветникът от Реформаторския блок подчертава, че през 2018 година чакаме хиляди гости за важни събития, а местата за настаняване в града са крайно недостатъчни. Той припомня, че през годината градът ни ще бъде домакин на няколко събития в рамките на европредседателството на България и на Световно състезание по математика с над 300 участници.

Табаков представя и кратка справка от преди две години, от която става ясно, че Бургас има само един петзвезден хотел, 3 четиризвездни, 21  тризвездни, 10 двузвездни и 12 еднозвездни хотела. Най-голямата леглова база, с която разполага Общината, е тази на х-л „България” (едва 205 легла), посочва още местният политик. Според него е изключително важно да се направят промени, които да целят силно насърчаване на инвеститорите към строителстото на повече хотели.

Общинският съветник подчертава още, че в близките няколко години се очаква откриването на двете големи спортни съоръжения в Бургас, както и стартирането на нискотарифните полети от и за летище Бургас. Когато двете станат факт, търсенето на хотелски бази от гостите ни ще скочи многократно и липсата на места за настаняване ще бъде проблем, допълва още председателят на Комисията по туризъм.

 „Страхувам се, че Община Бургас не е готова да отговори на очакванията на туристите по отношение на легловата база“, допълва още Живко Табаков.

Той предлага на предстоящата общинска сесия промени в Наредбата за местни такси и цени на услуги.

„Ал. 4 Представители на международни хотелски вериги или франчайзополучатели с инвестиционни намерения на територията на община Бургас заплащат 10 % от дължимите такси и цени на технически услуги.

Ал. 5 Лицата, решили да инвестират в хотелски бази от клас А (хотели, мотели и туристически селища) по Наредбата за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения и за реда за определяне на категория, отказ, понижаване, спиране на действието и прекратяване на категорията от Закона за туризма, заплащат 50 % от дължимите такси и цени на технически услуги.

Ал. 6 Лицата, решили да инвестират в хотелски бази от клас Б (семейни хотели, хостели, пансиони, почивни станции, бунгала и къмпинги) по Наредбата за изискванията към местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения и за реда за определяне на категория, отказ, понижаване, спиране на действието и прекратяване на категорията от Закона за туризма, заплащат 75 % от дължимите такси и цени на технически услуги.”