Втората част от летния сезон в Лозенец вече започна. Туристите, избрали курорта близо до Царево тази година в никакъв случай не са по-малко от предходната, отчете пред Грамофона нюз временно изпълняващия длъжността кмет Георги Стоянов.

Както е известно, Лозенец от доста години е предпочитан основно от родните летовници. Стоянов не скри, че в селото се усеща липсата на руските туристи, а останалите чужденци са доста малко.

Кметът допълни, че прогнозите на мнозина за спад в броя на българските курортисти заради инфлацията това лято, определено не са се сбъднали.

„Трафикът от Бургас на юг говори за един доста голям обем от летовници, които пътуват. Не само в Лозенец, но и във всички градове на юг от Бургас се стигнаха нивата на посещаемост от миналата година“, коментира още Стоянов.

Традиционно в началото на август температурите на въздуха и водата са високи, но морето по цялото Черноморие е бурно.

„В момента лошото време затруднява условията за къпане, но е чудесно за сърфистите, които са в стихията си. Очакваме силен уикенд, когато според синоптиците вятърът ще се поуспокои, морето ще е приятно и селото ще се напълни с още повече хора, дошли да използват плажа пълноценно. Сега ги призовавам да спазват стриктно призивите на спасителите!“, каза още Георги Стоянов.

Той, а и всички в Лозенец с нетърпение очакват уникален арт базар в селото, който ще се проведе в дните между 24 и 28 август. На него различни творци от цялата страна ще представят ръчно изработени артикули.

Стоянов е оптимист, че традиционно сезонът в Лозенец ще продължи и през септември. „Надявам се времето тогава да е топло, но не и горещо, морето да е спокойно и в комбинацията с кристална вода, да очакваме пак туристи“, допълни още Стоянов.