От следващото лято крепостта Русокастро край Камено ще привлича туристи с пълна сила, съобщи пред журналисти кметът на общината Жельо Вардунски. От администрацията му спечелиха проект за облагородяване на популярното историческо място.

„С голямо удовлетворение съобщавам, че започваме работа по Русокастро, това е едно бижу, което много би спомогнало за развитието на региона“, каза Вардунски.

Подробности за новостите на Русокастро представи ръководителят на проекта Радовеста Стюард. На крепостта ще има място за отдих, стрелба с лък, любителско скално катерене, класна стая на открито, беседки и катерушки за децата. Обектът ще бъде и строго охраняван, а бъдещите планове на администрацията в Камено са да го развият за исторически туризъм.

От проекта ще се възползва и съседната на България турска община Къркларели, която е партньор на община Камено. Докато у нас най-накрая Русокастро ще бъде завършена, съседите ни ще обновят свой важен туристически обект. Това е атрактивния музей на открито – Ашаъпнар. Създателите му го направили с цел да проследи времето от началото на света до ден днешен. Общата стойност на проекта е 486 971 евро и за срок от 21 месеца.