Само с мислещи и можещи хора ще има летен сезон, а не с евтени ПРски изблици на министърката. Това коментира ресторантьорът от к.к. „Слънчев бряг“ Костадин Ралев на личната си фейсбук страница.

„Чета с интерес и в захлас оставам от активните изяви на министъра  на туризма ни. То е посещение на летище Бургас, среща с туристическите деятели в града, изяви пред медиите.

Похвално е, че се е забързала.

На мен обаче ми е интересно дали това е част от екшън план на министерството за реализиране на успешен летен сезон или мирише на предизборна совалка. За никой не е тайна, че с цената на всичко г-н WCимеонов иска да остиска това министерство и след изборите.

Така смело да обявиш броя на самолети, които ще кацнат на летище Бургас звучи точно като лозунг от типа " да изпълним петилетния план за 3 години", още повече в ситуация като тази, пълна с неясноти.

Летният туристически сезон, първо към днешна дата е здравен въпрос, второ политически и чак трето чисто професионален“, казва Ралев.

„Както отбеляза в един коментар мой преподавател няма как да сме на последно място в Европа по брой ваксинирани и да искаме туристите да се чувастват сигурни в България. Друга е темата колко е успешно и колко не, ваксините носят обаче спокойствие и карат хората да се чувстват сигурни.

Че изоставаме, изоставаме, но поне да бяха се сетили там по върховете да обявят, че всеки ваксиниран има свободен достъп, както направиха гърците например или пък при кацане на летище в България безплатен тест, както е в Дубай или както пак гърците възнамеряват да направят на КПП тата си.  Ние може и да не сме богата държава, но този разход ще има голяма възвращаемост и ще даде тласък на туристопотока“, коментира той.

И допълва още : „Геополитическата страна на въпроса има няколко пункта:

Отношенията ни с Великобритания. Онзи звучен шамар, който ни зашливи Форин Офис  в следствие на неадекватното поведение на дивите селяци в Банско и още по- нескопосаното поведение на  външно министерство още не е отшумял и кънти в ушите ни с голяма сила.

Отношенията ни с Македония и  влизането им в България със задължителна карантина доведе до сериозен отлив от  зимните курорти, така най - вероятно ще е и лятото.

Кога най - после ще извлечем н девиденти, че сме част от тоз пуст Европейски съюз ?  Толкова ли е трудно да станем активен радетел на инициатива, с която да се насърчават пътувания в рамките на съюза.

Ще се потърси ли най - сетне адекватен подход към проблема с визите на руснаците?“

„И чисто професионалния аспект на този етап е свързан с активна реклама на дестинация България.

Аз не разбирам това неглижиране на фондаментални пазари като английския, руския, холандския, скандинавския. Госпожата говори за полски и чешки пазар ...ами ... малко е несериозно. Първо да направи едно проучване коя националност турист какви средства оставя като приходи и тогава да се вземат решения как да се харчи бюджета за реклама, а не под влияние на определени лобита и на база кой какво е обещал....

Комуникацията и стимула на  туропературските фирми, на авиопревозвачите е от огромно значение, защото те трябва да продадат почивката в България и да докарат туриста от дома му до тук.

Не сериозно звучат твърдение, че трябва да разчитаме на българския турист и да се смени стратегията на пътуване... Това от днес за утре не става защото нашите курорти така са устроени, цялата ни туристическа индустрия в голямата си част е развита на база паушални почивки. Простичко казано, няма ли чартъри, целият български туристически бизнес отива на командно дишане.

Така изречени думи по - горе звучат като : спасяването на давещия се е в неговите си ръце.... Без национална туристическа политика, без единна стратегия .... „, казва още той.

Ралев коментира : „Госпожата  не е експерт в областа. Тя е политическо назначение. Има около себе си национален борд по туризъм обаче,  при това със сериозни имена като присъствие в него. Хайде те тогава да се изправят от заетата поза Г и спрат да бъдат " Yes, ma'm". Стига са се възхищавали на гениални идеи като тази за единно меню с български ястия във всички  ресторанти или на другото революционно предложение за сервиране в барове на българско сирене за мезе, а да се превърнат в мозъчния тръст на многострадалното ни министерство! Нали това е мисията им, а не само да добавят по още нещичко към визитните си картички.

Само с мислещи и можещи хора ще има летен сезон, а не с евтени ПРски изблици на министърката, които угодно се популяризират от медиите, клакирайки в захлас!“