Съветникът на министъра на туризма и председател на Комисията по туризъм към ОбС-Бургас Живко Табаков откри първото издание на винения фестивал "ВинотоФест"  в eкспозиционен център "Флора”.

"Това е една оригинална идея, която би могла ежегодно да привлича стотици ценители на хубавото вино и традициите ни във винопроизводството. България отдавна присъства на световната карта на държавите с едни от най-древните традиции в производството на дионисиевата напитка. Интересът на чуждестранните туристи към местните марки вина и специалитети непрекъснато нараства, а виненият туризъм в България успешно може да се комбинира и със спа и уелнес почивка”, каза по време на церемонията Живко Табаков.

Той подчерта, че Министерството на туризма, както и Комисията по туризъм към ОбС-Бургас, работят активно в посока разширяване туристическото портфолио на Бургаска област и превръщането й в целогодишна дестинация.

Замисълът на "ВинотоФест" е да бъде ориентиран към туристите и потребителите директно. Фестивалът има и благотворителна цел - да събере средства за изграждане на детска площадка за обучение по безопасност на движението. Партньор в тази кауза е сдружение "SOS - ПТП", което участва с представянето на Инспектор Хитами, както и с благотворителен търг на детски рисунки, свързани с безопасността на движението.

В първото издание на "ВинотоФест" ще вземат участие музикални изпълнители, танцови школи от Бургас, художници, които ще рисуват на място винени акварели и представят боди арт, a фотографи ще покажат тематична експозиция. Програмата на фестa ще продължи в рамките на два дни.