Русия е много важен пазар за България и Министерството на туризма полага последователни усилия за насърчаване пътуванията на руските туристи към страната ни.
 
Това каза съветникът на министъра на туризма Живко Табаков, който взе участие в конференция на тема: „Перспективи в развитието на руския туризъм в България“, провела се днес в к. к. Албена.
 
По данни на НСИ през 2015 г. България е посетена от над 484 хил. руски туристи, което ѝ отрежда пето място сред водещите пазари. Същевременно над 300 хил. руснаци имат недвижими имоти в България.
 
Към началото на туристическия сезон броят на планираните полети на летище Варна през летен сезон 2016 г. са надхвърли с 25 % реализираните през миналото лято, а на летище Бургас ръстът е около 26 %.  „Очакваме и допълнителен ръст на записванията „last minute”, каза Живко Табаков. 
 
По време на срещата бяха дискутирани въпросите за качеството на българския туристически продукт, управлението на плажовете, сигурността, визите за руските туристи и транспортния достъп. 
 
В дискусията участваха още генералният консул на Руската Федерация във Варна Сергей Лукьянчук, генералният директор на VASSY TRAVELL Росица Димитрова, директорът „Маркетинг и продажби” на „Албена” АД Маргита Тодорова, представители на туристически организации и др.
 
 
 
Източник: Министерство на туризма