Спешно да отпаднат ограниченията за турстите от Украйна., за да не загубим един огромен пазар. За това призова бургаският туроператор Иван Кирязов.

Той обясни, че до миналата година на ден в страната ни са идвали около 2000 летовници от Украйна, в момента обаче те почиват в Хърваатия.

„Ако не дадем точен сигнал в следващите дни, цялата автобусна програма на Украйна ще се преориентира към Хърватия, Черна гора и Албания, а ние ще отпаднем. 80% от бизнеса разчита на тези туристи – заведения, магазини. 80% от туроператорите работят с този пазар и са заплашени да затварят офиси“, обясни Кирязов.

Той допълни, че Украйна е бизвизова страна и ако на 3 юли границите се отворят, то на 5 юли първите украински летовници вече ще са на нашето море. В момента европейската политика ограничава туристическите пътувания на държави извън ЕС.

Хърватия обаче е избегнала този проблем. „Направили са една добра стъпка по отношение на Украйна. Попълваш декларация, в която имаш първа точка за причина за пътуване – делово посещение и втора точка е необходимост от икономическото състояние на Хърватия. Няма нито дума за туризъм, но в момента има украински туристи там“, обясни Иван Кирязов.

480 000 летовници от Украйна по традиция почиват в България, от Беларус те са около 250 000. „Ситуацията с коронавируса в Украйна не е по-различна от тази в европейски държави, с които имаме отворени граници“, допълни Кирязов.