Без чартърни полети не можем да съществуваме, казва още хотелиерът Веселин Налбантов

„Служителите в хотелите се безпокоят от ковид и по-голямата част от тях желаят да се имунизират, защото гладът е по-силен от пандемията”. Това коментира пред Грамофона нюз зам.-председателят на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) Веселин Налбантов.

„Ние от курортите предложихме на правителството бързо, незабавно и приоритетно да ни отпусне поне 200 000 ваксини, но към днешна дата нямаме отговор дали ще ги получим. Нямаме нужда от санитарни препарати, с които сме се запасили още от миналата година, а от ваксини. Нека не се забравя, че ние сме приоритетен отрасъл. Нека не забравяме, че от нашия зависят и други отрасли”, коментира още Налбантов.

По официални данни на туристическото министерство летният сезон ще бъде открит официално точно след месец. Предишни години заетите в бранша очакваха с нетърпение гости от страната и чужбина и през почти всички летни месеци се пукаха по шевовете от работа.

От година насам нещата не се случват по най-правилния за бранша начин и се наложи всички, свързани с туризма, да се нагаждат към необичайната ковид обстановка.

„Ако служители от други отрасли например могат да изчакат с имунизацията, ние не можем. Ние трябва да покажем пред света, че сме готови и това трябва да стане бързо. Разберете правилно, първо работещите по морето трябва да се ваксинират  и после да очакваме да дойдат туристите. Нас все пак трябва да ни определят като хора на първа линия и все още се чудя защо не ни пренасочват ваксини”, пита се още хотелиерът от Слънчев бряг.

Налбантов даде за пример двете ни южни ни съседки Гърция и Турция, където ваксинацията на хората в бранша вече била започнала.

Той все още не може да направи по-сериозна прогноза за Лято 2021, но категорично не очаква добър сезон. „Нека си припомним какво беше миналата година. Сезонът в Слънчев бряг донякъде беше спасен. На юг, където се предлагат по-малки къщи за гости, беше по-лесно. Базите за нощувки там са по-малко, а как се пълнят и поддържат големите хотели при нас? Нека е ясно на всички, че ние без чартърни полети не можем да съществуваме”, допълни още Веселин Налбантов.

В заключение той допълни, че заради обявената дата – 1 май за начало на сезона, негови колеги вече са в трескава подготовка на базите си.