Областният управител на Бургас Пламен Янев днес прие посланика на Грузия Н. Пр. Отар Бердзенишвили и съветника му Натия Вашаломидзе. Двамата подчертаха добрите двустранни взаимоотношения и размениха символични подаръци. Н. Пр. Бердзенишвили уточни, че това е първата му официална визита като дипломатически представител и е останал с много добри впечатления от областта.

В началото на срещата Пламен Янев презентира Бургаския регион и посочи, че освен големите крайбрежни възможности, регионът предлага и опции за реализация на индустриални проект в нечерноморските общини на областта. Той посочи Странджа планина  като основен център, около който се развива качествен здравен туризъм заради чистия въздух и природа.

Тема на разговор бе и възможността за задълбочаване на двустранните взаимоотношения на регионално ниво между двете държави. На срещата също бяха обсъдени теми от взаимен интерес като възможности за икономическо сътрудничество, реализация на визити на бизнес делегации от двете страни и за повишаване на туристическия обмен както по въздух, така и по вода.

Отар Бердзенишвили бе посрещнат и от кмета Димитър Николов за първата му визита в Бургас като дипломат. Основна тема на разговор между двамата беше икономическият потенциал на България (в частност на Бургас и региона) и Грузия. Те са спирки по пътя на маршрути между Изтока и Запада, които ще стават все по-важни. А икономическите ползи биха били по-големи и за двете държави, ако си сътрудничат.

И кметът Николов, и посланик Бердзенишвили изявиха надежда и желание за по-голяма свързаност между Бургас и Грузия както по вода, така и по въздух. Те се разбраха да работят през мандатите си за увеличаване обемите на стоковия и туристически двустранен обмен.