Втори сложен сезон за летния туризъм в България. Една от причините да има слаб интерес към страната ни в навечерието на Лято 2021 е, че когато туроператорите правиха своите програми България беше първа по заболеваемост и смъртност в Европа. „Много бързо трябва да започнем да се рекламираме като сигурна държава. За жалост ни липсва активната роля на държавата в тази посока“, коментира експертът по туризъм Живко Табаков.

„Забавихме се и по отношение на визовия режим. Една от големите болежки е, че туристите, които идват в страната ни трябва да си плащат тестовете. Втора поредна година нямаме и ясен алгоритъм какво се случва, ако турист се разболее от ковид – кой поема престоя му под карантина, къде и как се настанява. За съжаление много от нещата, които не бяха свършени през миналата година, останаха неясни и за този сезон“, обясни още Табаков. Все пак добри новини за туризма има.

Имаме раздвижване за няколко пазара – полският и Прибалтика. От две-три седмици има повишено записване от тях, обясни Табаков. За традиционно силният английски пазар обаче ще трябва да почакаме. Страната ни отново не попадна в списъка на зелените държави, за които Обединеното Кралство облекчава условията.

„Следващото обновяване е на 18 юни. Това означава, че английски туристи ще можем да очакваме след 24 юни или 5 юли“, допълни Живко Табаков. Въпреки че големият туроператор ТУИ спря записванията си за България за месец юни, другите двама играчи на пазара Jej2Fly и Болкан Холидейз са готови да работят с България още от 24 и 28 юни.

На този етап добри новини няма и от друг традиционен за България пазар – немският. „Имаме повече отписвания по отношение на ранните резервации, отколкото записвания. Голяма част от туристите, които сега се отказват, се пренасочват към 2022 година“, съобщи Живко Табаков. Той допълни, че германците, които в момента се отказват от България са се насочили към почивките в Гърция и Испания. „За България в момента нагласите от немския пазар са за записвания в super last minute, т.е. непосредствено преди пътуването.“

Чешкият пазар е замръзнал напълно, в момента няма никакви записвания от там. Идентична е ситуацията и със скандинавските държави. Тази година скандинавски туристи не трябва да очакваме. Почти всички техни туроператори са прекратили програмите си за България.

Руснаците също са наш традиционен пазар. Тук ситуацията е особена. Сложните политически отношения няма да спомогнат за организирани групи от Русия. В същото време има много руснаци, които имат имоти по морето. Те искат и ще дойдат в България. Страната ни вече започна да издава визи, очаква се да се разрешат полетите.

„Оптимистичното е, че голяма част от българите, които почиваха в страната ни миналата година, отново имат нагласите да се върнат по Южното Черноморие. Има записвания и за Слънчев бряг. За курорта очакванията са да кратък сезон, който обаче ще е по-добър от миналата година“, отбеляза още Живко Табаков.