Да се учреди сдружение с нестопанска цел, което да финансира четири авиолинии и така да се осигури целогодишна заетост на летището в Бургас, предлага кметът на Поморие Иван Алексиев. Той обясни, че до момента общините в региона са отделяли пари само за реклама, а неговата идея е директно да се финансират авиолиниите.

„Кметовете на 13-те общини в Бургаска област да създадат този фонд и ясно да заявят, че парите от него отиват за закупуване на авиолинии. Реклама правим общините, прави държавата, Фрапорт. Тук ние трябва да водим преговорите, а Фрапорт като концесионер да се съобрази“, обясни Иван Алексиев. Неговото предложение е шестте морски общини да заделят по 2 лв. на глава от населението, останалите общини, включително Ямбол, Сливен и Стара Загора пък да отделят по 50 ст. Така ще се натрупа сума от малко над 900 хил. лева.

Тези пари могат да дойдат от туристическия данък, който всяка община има, допълни кметът на Поморие. Според него Фрапорт като концесионер и държавата също трябва да участват във фонда със средства – по 200 хил. лева. Така общата сума ще надхвърли 1,3 млн. лева, които ще са достатъчни, за да се осигурят четири нови авиолинии, пресметна Алексиев.

Той е убеден, че полетите могат да станат факт още през октомври тази година. Поморийският градоначалник е убеден, че това ще накара и Фрапорт да организира ремонта на пистите в Бургас по начин, който няма да затвори изцяло летището за половин година. Липсата на зимни полети пряко влияе на шестте морски общини, които са с население от над 315 хил. лева.

Косвено са засегнати и останалите общини, защото те също са свързани по различни начини с туризма, обясни още Иван Алексиев.

Сдружението трябва да се регистрира до края на този месец, тъй като от април започва чартърната програма. Тогава и кметовете ще могат да водят разговори с различните авиокомпании, които оперират тук през активния сезон.