Нова заповед на здравния министър Асена Сербезова промени списъка с държави, които попадат в червената зона. От 19 януари, сряда, там вече влиза и Турция. Южната ни съседка се радва на небивал интерес от страна на българите.

Евтината лира и разнообразието от стоки предизвикаха невиждан бум на еднодневните екскурзии до Турция. Българите масово хукнаха към Одрин и Лозенград, за да пазурават на сметка. С влизането на страната в червената зона обаче, това ще се промени.

Според заповедтта на министър Сербезова хората, които пристигат от държава в червената зона „се допускат на територията на страната при представяне на валиден цифров COVID сертификат на ЕС за ваксинация или за преболедуване или на равностоен или аналогичен на тях документ, едновременно с отрицателен резултат от проведено до 72 часа преди влизане в страната изследване по метода на полимеразно верижна реакция за COVID-19, удостоверено чрез валиден цифров COVID сертификат на ЕС за изследване или равностоен или аналогичен на него документ.“

До момента неваксинираните и децата можеха да пътуват с бърз антигенен тест, който струва 15 лева. Ваксинираните пък трябваше само да покажат зеления си сертификат на границата. Сега обаче за връщане в България ще се иска отрицателен PCR тест, а неговата цена между 90 и 115 лв. на човек. Това реално ще обезмисли семейните пътувания до Турция, оплакват се бургазлии, които свикнаха да отскачат до Одрин или Лозенград през уикендите.

Заповедта на министър Асена Сербезова можете да прочетете ТУК