Кметът на Бургас Димитър Николов ще изпрати писмо до Външно министерство и Министерството на здравеопазването. В него градоначалникът ще настоява да отпадне задължителната карантина за Русия, Беларус, Украйна.

„Повече от 30% от туристите в нашия регион са от страни извън Европейския съюз. Искаме да отпаднат ограниченията, за да може спокойно да приемаме полетите и от държавите от бившия соцлагер, които не попадат в ЕС“, обясни Николов.

Той уточни, че ако това не се случи, ще поиска регионът да бъде компенсиран заради невъзможността да поема такива туристи. Това обаче трябва да стане чрез Европейската комисия, която да одобри специални преференции заради нашата зависимост от държави извън Европейския съюз. Днес на Летище Бургас кацнаха първите летовници от Нидерландия.

Във вторник се очакват да полета от Амстердам и Маастрихт, а в четвъртък и от Брюксел.

„България е харесвана дестинация и се радваме, че нашите партньори възстановиха програмата си след пандемията именно с полет до България“, коментира Драгомир Пенков, представител на туроператора, който работи с холандския и белгийски пазар.

Кметът Димитър Николов допълни, че вече има заявени полети от Германия, Чехия, Словакия и Словения. А според министърът на туризма Николина Ангелкова, сезонът ще е изключително труден, но няма да се провали.