Дошло е време за промяна в управлението на плажовете. Това коментира пред Gramofona.com бургаският депутат от ГЕРБ и член на комисията по туризъм Димитър Бойчев.

Според него концесиите като форма на управление вече са изиграли своята роля, а държавата не трябва да търси само финансовия ефект при отдаването на плажовете. Годишно от концесии се печелят около 10 млн. лева, които по равно се делят между държавата и съответната община, на чиято територия е плажът.

Преди да се предприемат каквито и да е законови поправки обаче, е необходимо да се направи категоризация на плажовете, смята Бойчев.

Според него общините също трябва да имат възможност да стопанисват плажовете. "От четири години има много добър пример с община Бургас, която стопанисва Централния плаж. Това е най-добре поддържаният плаж, а услугата е адекватна по отношение на безплатни чадъри и шезлонги", коментира Димитър Бойчев.

Общините обаче не трябва да развиват търговска дейност при стопанисването на плажовете, отчита народният представител. Според него промяната в управлението на плажните ивици трябва да започне от тяхното категоризиране. Така ще се регулира ценовата политика, а след това и самата форма на управление, смята Димитър Бойчев.

Идеята хотелиерите да стопанисват плажовете пред техните хотели е неработеща. Той даде за пример северната част на Слънчев бряг.

"В Слънчев бряг северната концесия е на хотелиерите. Тя е разделена, всеки има плаж. Въпросът обаче е, има ли безплатен плаж пред всеки хотелиер? Най-големите нарушения са регистрирани именно при северната концесия в Слънчев бряг", обясни още Димитър Бойчев.