Необходима е концепция и нова визия за ваканционните ни имоти, защото в момента голяма част от тях реално са апартхотели, които не предлагат нищо странично на собствениците си. Мнението е на архитект Йорданка Георгиева, която развива дейността си не само в България, но работи и с клиенти от САЩ и Близкия Изток.

„Идеята не е да правим само едни апартаменти. В момента ние не разсъждаваме за ваканционните селища като за ваканционни. Това са места за рекреация. Места, на ктоито хората ще се развличат, защото са дошли на почивка. Те не идват тук, за да си влязат в апартамента“, обясни арх. Георгиева. И допълни, че има клиенти, които разпродават имотите си в летните ни курорти, защото зимата нямало какво да правят.  „Защо нашите ресторанти, СПА центрове, супермаркети не работят зимно време?“ Според Йорданка Георгиева това е повече проблем на летните ни курорти. Зимните се оказват по-гъвкави по отношение на ваканционните имоти и това, което могат да предложат на собствениците им. Въпреки негативите, в последните години се забелязва тенденция на подем, според арх. Георгиева. Има промяна във визията, вече се говори за архитектурен стил и някаква концепция.

„Има добри промени, но и има и какво да се желае. Особено при планирането. Като архитекти и като урбанисти трябва да седнем и да измислим концептуално нещата“, категорична е архитект Йорданка Георгиева. Тя дава за пример САЩ, където във всеки един ваканционен имот задължително има Club house – това е място, което обединява собствениците на имоти и им помага да бъдат една общност, обясни Георгиева. Според нея ваканционни жилища може да има навсякъде, но места като Слънчев бряг и Свети Влас предразполагат много повече към изграждането на такива имоти. Но в този случай и инвеститорите трябва да мислят за ваканционни имоти, а не да строят апартхотели. „Българският строител основно строи срещу обезщетение и за да си върже финансовата част, уплътнява всеки парцел максимално. С прекалено много апартаменти и възможно най-малко общи части. И накрая какво предлага на купувача – един апратамент с коридори. Къде са общите части? Къде са ресторантите, фитнеса, СПА?“

Точно за това и според нея е необходима коренна промяна във визията на ваканционните имоти у нас.