„Човекът е човек, когато е на път. Навсякъде бих пътувала стига моментът да е подходящ и да се чувствам подготвена“. Това коментира пред Грамофона нюз собственичката на бургаската туристическа агенция „Динита Турс“ Яница Динева. Тя и стотици нейни колеги от страната отбелязват днес Международния ден на екскурзовода.

Първото й пътуване е през далечната 1993 година, когато води от Слънчев бряг до Делфинариума във Варна немскоговорящи туристи. Динева казва, че през всичките години е посетила много държави, но й е най-хубаво, когато обикаля из България.

„Работата ми е интересна, защото в нея постоянно има предизивкателства. Хем е трудно, хем е динамично, но е интересно и си заслужава. Срещам се с нови хора, опознавам нови места“, признава бургаският екскурзовод.

По думите й туристите са най-доволни, когато по време на обиколката всички са спокойни, разказваш им за мястото като приказка, а не просто сухи факти.

„Слава богу през годините нямам изгубени туристи. Послушни са, когато им давам инструкции. Дори и да се е случвало някой да се заблуди, много бързо го откриваме. Удовлетворението от работата наистина е много голямо, особено когато хората се връщат и ме търсят отново“, казва още Яница Динева.

Всяко едно от пътуванията й е съпроводено с весели моменти, различни теми за разговор, разказване на вицове, пеене на песни. А изиграването на хора е просто задължително.

„Да, хората обичат да пътуват, кой самостоятелно, кой организирано – не само по утвърдените маршрути, но и в по-малко известните. С годините си давам сметката каква щастливка съм всъщност, защото работя това, което ми харесва“, допълва още екскурзоводът.

Тази година Динева е организирала много и различни пътувания до Сърбия, Корфу, Александруполис, Санторини. За желаещите ще има екскурзии до Дубровник, Постойна яма, Плитвички езера, Рим, Виена, Прага.

„Хубавото по време на ковид пандемията беше, че се върнахме към родината си. Тогава хората пак пътуваха, но всеки с колите си заедно из горите и така преоткривахме места в родината“, обобщи чаровната бургазлийка.