Дългият уикенд, който започна от днес накара доста бургазлии да си стегнат багажа и да отидат на почивка извън града. Традиционната в подобни случаи дестинация – Гърция този път е пренебрегната, показа репортерска проверка на Gramofona.com. Съседите си изиграха сами лоша шега и заради блокадата на фермерите, интересът към Гърция рязко е спаднал. „Определено бургазлии се пренасочиха към вътрешния пазар. Това е добре за родния туризъм“, коментираха от „Теди Кам“.

От там уточниха, че интерес към почивките в Гърция за Великден има, но не е в мащабите от предходни години. „Много е важно да се знае, че тези блокади на гръцката граница не са от днес. Това се случва всяка година през февруари. От 12 март , преди Великденските пости, в Гърция започват карнавалите. Тогава няма сила на света, която да ги накара да стачкуват“, обясниха от „Бургас Травел“. Туроператорите смятат, че проблемът е бил преекспониран и дори при срива на банковата система в Гърция не е имало провалени почивки. България, Македония и Румъния са дестинациите, които заменят Гърция в момента.

Северните ни съседи в момента предлагат невероятни оферти и пазарът е залят с предложения за екскурзии до Румъния за ден или два. „Друг е въпросът, до колко е силно търсенето, но определено Румъния се очертава като интересен и евтин заместител на Гърция сега. Лятото обаче, когато всички търсят море ситуацията ще се промени“, убедени са туроператори. Южните ни съседи в момента са в туристически амок, коментират от бранша. Атентатите от последните месеци и особено случаят в Истанбул, когато загинаха немски туристи е дал своето отражение.

„Заявките паднаха в пъти. Само традиционните клиенти, които почиват от години и си имат „своите“ хотели не са се отказали. Кратка справка показва, че в момента има оферти и по 100 лева за уикенд в Турция, а само да отидете на пазар в Чорлу, например ще ви коства 25 лв. Най-модната дестинация в момента се оказва Дубай. От две години до арабската държава се лети директно от България и няма визи. Това е повишило интереса на бургазлии неимоверно. „Преди се плащаше по 70 евро за виза и водехме клиентите до Истанбул, за да летят директно до Дубай. Сега ако имате 700 лева за самолетен билет и паспорт, просто ще се озовете в Дубай“, обясняват туроператори.

 

Снимка: vanderbilt.edu