Свойствата на странджанския чай, познат като кримски, са доказани и документирани във времето. Чаят е определен като „еликсир на дълголетието”, защото запазва имунната система на човека. Подробностите разказа пред журналисти бургаският бизнесмен Киро Проданов, който от 6 години пие билката. Проданов е човекът, който събра в Бургас кметове и еколози, за да намерят заедно бърз начин за разпространението на чая. 

„Чаят е съставен от цветна гама аромати, които му придават изключителен вкус. Той може да се пие от деца, възрастни, по всяко време и по няколко пъти на ден. Може да се консумира в комбинация с мед, топъл или студен”, каза още Проданов.

Той е автор  на книгата „Чудодейната билка на Странджа”. В нея подробно е описано какво е действието на напитката.

„Чрез своите антиоксидантни и протививъзпалителни свойства, чаят предотвратява всички болестотворни организми, които попадат в тялото на човека”, обясни Проданов.

Според него е нужна голяма информираност сред жителите на Странджа, за да може час по скоро да започне процес по култивирането на билката. Фирма вече е започнала да прави продукти с чая и според Проданов производството в големи мащаби може да започне.

„Култивирането не е никак трудно и не изисква някакви по-специални усилия и може да се прави във всяка от странджанските общини. Разбира се, може да се открият и други места за култивация, в зависимост от почвата”, каза още бургаският бизнесмен.