Бургаска област има 25 финалисти за Годишни награди в туризма-2019, показа проверка на Gramofona.com. Гласуването вече започна, като онлайн вотът ще определи носителите на призове в 16-те категории в конкурса на Министерството на туризма.

В категория "Туристическа атракция/обект и устойчивост на инвестицията" община Бургас има 3 финалиста - остров Света Анастасия, "Акве калиде" и Авиомузей – Бургас. В същата категория са и Историческият музей в Приморско, хотелски комплекс „Хелена Резорт“ в Слънчев бряг и хотел „Зорница Сендс“ в Свети Влас.

В категория "Туристическо събитие" са номинирани Фестивалът на пясъчните скулптури 2019 и китарният фестивал „Бургас Джем 2019“, както и операта „Норма“ в община Приморско.

В категорията за Община на 2019 г. за морски туризъм за приза се бори Созопол.

Най-многобройни са финалистите в категория "Изборът на българите". От целия регион тук са представени природозащитен център "Пода" и храм "Св. св. Кирил и Методий" в Бургас; Архитектурно-исторически резерват – Архитектурен музей – Несебър; Музеят на солта в Поморие и Посетителски център „Поморийско езеро“; Историческият музей в Малко Търново, историческата местност „Петрова нива“ и село Бръшлян; Археологическият музей в Созопол; Общинският исторически музей в Царево; крепостта Маркели и Античната куполна гробница в Карнобат; тракийското светилище Бегликташ в Приморско; крепостта Русокастро в община Камено.

Бургас има финалист и в категорията „Журналистически материал на тема „Туризъм“ в България за 2019 г. в печатна медия“ – за статията „На море в България: Там където Балканът влиза във водата“ на Тони Щилянова от вестник „24 часа“.

Гласуването за финалистите е до 6 декември 2019 г. на www.tourismawards.bg. Всеки може да гласува онлайн за един участник в рамките на една категория (отчита се едно гласуване от всеки IP адрес), като може да се подкрепи кандидат от всяка категория.

Наградите ще бъдат връчени на официална церемония в София на 16 декември 2019 г. Победителите в Годишните награди в туризма ще получат статуетка, изобразяваща символа на красотата на България и запазената марка на конкурса – българската роза.