Бургас може да е първият град в България, който си има официален нудистки плаж. Това може да е нестопанисваният в момента „Атанасовска коса – 2“ , а идеята е на председателя на Комисията по туризъм към местния парламент Живко Табаков. От днес в града тече подписка за обособяването на зони за нудисти по бургаските плажове. Инициативният комитет е на мнение, че на градските плажове не е редно да се разхождат голи хора.

„Преди 5 години протестантските пастори поискаха същото, за да се защитят децата от фронтално излагане на еротика. Тогава Общината отказа, защото и нудистите имат права. Нека Общината се погрижи за тях и да им обособи зона, но и другите хора да са спокойни да не им се налага да местят хавлиите си, ако не искат да гледат голи“, обясни председателят на инициативния комитет Нели Тончева.

Според нея, най-застрашени са децата. „Когато от малко детето е принудено да гледа голи възрастни хора, това води до ранна сексуализация, а и естествената му защита срещу възрастните пада. Вкъщи учим децата да се пазят, да са облечени, а на плажа виждат съвсем различно поведение“, коментира Тончева. Самите нудисти също имат свои вътрешни правила и по принцип не ползват обществените плажове, не приемат воайори, а сексът е табу. В същото време обаче на бургаския плаж голите хора не са рядкост, отчита Тончева.

„В заведенията на плажа не можеш да влезеш и да се храниш гол или само по бански. Там са забранени и еротичните предавания по телевизионните канали. И какво излиза – на закрито еротика не може, а на открито е позволено“, допълни още Нели Тончева. Според Живко Табаков обаче в момента трудно могат да се обособят зони за нудисти на стопанисваните плажове.

„Нудизмът в България не е регламентиран по закон. Това ще може да се случи едва когато в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие се определят различните категории плажове. В момента Общината може само да забрани нудизма, да въведе санкции и контрол“, обясни Табаков. Това обаче би сало лош сигнал за туризма в града.

Според Табаков предложението на инициативния комитет все пак не е лишено от смисъл и може да получи своята реализация.

„В момента плаж „Атанасовска коса -2“ не се стопанисва. Общината иска от Министерството на туризма да стопанисва този плаж и съвсем спокойно може да го обособи като нудистки. В годините на зад в Бургас е имало нудистки плажове, така че тази идея не е чужда на бургазлии“, допълни още Живко Табаков. Това обаче ще може да се случи най-рано през следващия летен сезон.

 

Снимка: bg.stuklopechat.com