Пристанищата на Бургас и Кавала създават съвместна програма за круизи. Директорите на двата порта, съответно Диян Дилов и Ангелос Влачос, подписаха споразумение за сътрудничество по време на 63-та Генерална асамблея на Асоциацията на средиземноморските круизни пристанища MedCruise, която се провежда в Бургас от 10 до 13 октомври 2023 г.  

Пристанищата в Бургас и Кавала ще си разменят туристите по програмата, която предстои да бъде създадена от круизни компании, каза Диян Дилов. Той не уточни от кога ще стартират екскурзиите, тъй като се водят разговори с международни големи концерни. 

Ангелс Влачос обяви, че продуктът се създава по европейската програма „Еразмус“, по която ще бъде обучен персоналът на двете пристанища. 

Корабче с около 120 човека ще обикаля няколко дни около Кавала в Егейско море с посещение на остров Тасос, други острови и места в района, а след това с чартърен полет ще бъдат превозвани до Бургас, заяви пред TravelNewsМария Белколева, зам.-председател на съвета на директорите на „Пристанище Бургас“ ЕАД. Съответно корабче от Бургас ще обикаля в Черно море до остров Света Анастасия, Несебър, Созопол и други селища. Програмата ще се изпълнява и в обратен ред. Ако туристите пристигат първо в Бургас, след това ще заминават с полета за Кавала, обясни Белколева. 

Двете летища в Кавала и Бургас ще осигурят по-ниски летищни такси, за да привлекат авиокомпания, която да изпълнява чартърите. Те са на концесия при един и същи оператор – германската „Фрапорт“. Франк Кванте, генерален директор на „Фрапорт България“, дори подчерта, че може да бъде проявен интерес и от нискотарифна авиокомпания, която да прави полети между двете летища. Той определи идеята за круизната програма като много добра и очаква задълбочаване на сътрудничеството между България, Гърция и Турция и в тази посока. 

Туроператори от България, Гърция и други страни в Европа ще могат да предлагат круизните екскурзии. Белколева очаква голям интерес от страна на туристите, които почиват в двете държави през летния сезон. 

Източник: https://www.travelnews.bg/