Над 40 фирми, свързани основно с туризма се включиха в специализираната трудова борса, която се организира от Агенцията по заетостта, Бюрото по труда и Община Бургас. Повече от 1000 са работните места, които работодателите обявиха за свободни. Работници се търсят за всички позиции, но много от хотелиерите дошли в сградата на ДНА признаха, че имат трудности при намирането на готвачи за ресторантите си.

„Всичко търсим. Предлагаме обучение, предлагаме и добро заплащане, стига да имат желание да работят“, коментираха от фирмите. Борсата протече при доста сериозен интерес, макар че повечето от хората идват с идеята да си намерят постоянна, а не сезонна работа. Очакват и заплатите да са поне 1200 – 1500 лева.

Работодателите обаче не са склонни да коментират публично възнагражденията, които са готови да платят. От Летище Бургас са категорични, че дошлите при тях ще останат доволни както от условията на работа, така и от заплатата.

Аеропортът търси доста хора, но само за летния сезон – от началото на юни до края на септември. При необходимост договорите могат да се удължат и до края на октомври, обясниха от летището. Позициите, които са предлагат са атрактивни, но задължително за хора над 18 години, а за повечето си иска и шофьорска книжка.

Една от най-атрактивните позиции е тази на рентгенов оператор.

Силен туристически сезон очаква и Община Бургас, коментира ресорният заместник-кмет Дияна Саватева. Тя уточни, че миналата година туристите, посетили Бургас са били далеч повече от тези, дошли в града ни през 2019 година. Очакванията за Лято 2023 са повече от оптимистични, обясни Саватева.