17 плажа, основно по Южното Черноморие са обявили нулеви цени за чадъри и шезлонги това лято. Най-високата цена, която ще се плаща за плажните аксесоари по морето през този сезон е 5 лв. Това съобщи в Слънчев бряг министърът на туризма Николина Ангелкова.

Нулеви ще са цените на Каваци юг, Каваци север, Елените, ММЦ Приморско, Царево централен, Ахелой, Обзор юг. Драстично намаление в цените на плажните аксесоари са обявили от Златни пясъци. Там чадърът и шезлонгът ще се отдават за 2 лв. Това е едно от най-сериозните намаления за национален курорт, обясни Ангелкова.

В Слънчев бряг цената на цадърите и на шезлонгите ще е по 4 лв. На Албена те ще струват по 1 лв., в Равда – 2 лв. В Созопол цените ще бъдат между 3.50 и 4 лв.

„Цените са наистина намалени и аз се надявам това допълнително да привлече интереса както на българския турист, така и разбира се, когато говорим за записванията през туроператорите“, коментира министър Николина Ангелкова.

Концесионерите и наемателите обаче ще бъдат компенсирани чак през следващата година. Те първа ще се определя методиката, по която те ще бъдат обезщетени за по-ниските цени, които предлагат това лято.

Общо 132 са охраняемите плажове в страната. 57 от тях са отдадени на концесия, а останалите 75 са под наем.